Nellie Millenaar (Nieuwendijk)

 

Biografie van platenmaatschappij Negram (1963)

 Nabij Gorkum, in het hartje van de Biesbos, ligt het dorpje Nieuwendijk, in haar vredige rust, nauwelijks bewogen door het wervelende levenstempo van onze dagen. De moderne communicatiemiddelen, radio en TV, zijn er gemeengoed geworden, waaruit blijkt, dat de bewoners er éven bij de tijd zijn als overal elders. Ze weten er zonder mankeren, wat een teenager is, de jeugd fluit er op straat de laatste hits.

 

Nog geen jaar na de bevrijding, op 10 januari 1946, werd Nellie Millenaar in dit Nieuwendijk geboren, als tweede dochter van een bakkers gezin. Op haar vierde jaar imiteerde zij de bewegingen van een accordeon met behulp van een naaidoos van haar moeder en zong zij wijsjes na, die zij via de radio hoorde. Ze was 9 jaar oud, toen zij een gitaar ten geschenke kreeg. Ze leerde er op spelen en nam les bij de heer Verdonk.

 

Er dreigde een kleine crisis, toen haar moeder haar, op 15-jarige leeftijd wilde bewegen om in het verpleegstersvak te gaan. Tja, de guitaarleraar vertrok naar Parijs en Nellie, die haar hart inmiddels aan de muziek verpand had, zette het prompt op een brullen. De leraar verleende voorspraak en Nellie mocht toch de "muziek in". Zij liet zich testen in Naarden door de gitarist Dick Visser, via wie zij tenslotte, 2 jaar geleden op het Conservatorium in Utrecht belandde, met als hoofdvak klassiek gitaar en als bijinstrument accordeon. Intussen zóng Nellie, bij alle mogelijke gelegenheden, als hobbie. Nellie Millenaar is een verstandig meisje. Alhoewel het bij al dat zingen op concoursen en wedstrijden bijkans prijzen regende, bleef de toekomstdroom gereserveerd voor de gitaar, waarbij wel het lichtere genre de voorkeur zal krijgen, maar waarbij de klassieke opleiding als goede ondergrond zal dienen. Ondanks de 17 bekers in haar prijzenkast, bezit Nellie bepaald géén sterallures en ondervindt géén aanmoedigingen van de zijde harer ouders.

 

Ze heeft gitaarles bij Hans Verzijl, theorie en solfège bij Johan Hischemüller en accordeonles bij Eddy Reeskamp. De stem van Nellie Millenaar werd door Jan Van Schalkwijk, produktie-leider en muziek-uitgever, voor de plaat ontdekt toen de heer van Schalkwijk zitting had in de jury van een talentenavond, welke in Breda door het accordeontrio “De Antonelli’s” werd georganiseerd. Nellie sleepte daar de 1e prijs in de wacht en kreeg een toezegging voor een auditie, Er zijn - dit ter geruststelling van hen, die de beschuldigende vinger opheffen naar door de platenmij’en geëxploiteerde talentjes - geen al te commerciële plannen met Nellie. Zij doet het aardig, ze zingt geen uitgesproken teenagerrepertoire, maar richt haar belangstelling naar een Francoise Hardy, naar een Valente. De studie wordt hopelijk enigszins door de hobbie bekostigd.

 

Eerstdaags gaat Nellie naar de TV voor een auditie en "dah zien we wel verder". Vooreerst is die eerste eerste plaat toch een feit. “Herr Schmidt” (uit de film 'Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen”) en "Eens zal jij weer bij me zijn”. Nellie Millenaar - ze heeft een zus van 23 en een broertje van 9 houdt van Mieke Telkamp, het licht-sentimentele Duitse genre, en de klassieken Mozart en Beethoven. Sportieve genoegens? O ja, zwemmen, schaatsen en gymnastiek. Op de smalle evenwichtsbalk van de platenbusiness zal Nellie Millenaar beslist geen gek figuur slaan.