Tenny Twenny Club (eind 1965 - begin 1969)

Korte geschiedenis van de TENNY TWENNY club

 

De in 1965 opgerichte Tenny Twenny Club kwam voort uit "Rootie Tootie", een landelijke organisatie, die in tal van plaatsen in Nederland beatgroepen liet optreden. Op het eind van de zomer van ‘65 liep, door tal van oorzaken, de publieke belangstelling voor optredens van diverse muzikale gezelschappen sterk terug. Het betekende het einde van deze jeugdorganisatie in Bergen op Zoom. Voor de stad en omgeving betekende dat voor de jeugd een gevoelige aderlating. Het gevolg was dat een zevental jongeren van om de nabij de twintig, besloot de koppen bij elkaar te steken om een alternatief te zoeken voor "Rootie Tootie".

 

Het uiteindelijke resultaat was de totstandkoming, in september 1965, van Tenny Twenny, een benaming die betrekking had op tieners en twintigers. Op zondag 28 november 1965 organiseerde Tenny Twenny haar eerste avond in "De Korenbeurs" in de Potterstraat te Bergen op Zoom. Ruim honderd bezoekers waren getuige van het optreden van de Roosendaalse beatgroep The Instigators. De zaal had voor dat optreden een totale metamorfose ondergaan. Visnetten, posters, ballonnen en andere feestartikelen versierden de zaal. Vele uren waren medewerkers van de club actief geweest met de voorbereiding en inrichting van de grote zaal voor de avond die komen ging. Ook een disco-hoek aan de zijkant van het podium werd niet vergeten. Het zou, wat later bleek, een telkens weer terugkerend "ritueel" worden. The Timonters uit Wouw waren de volgende gasten.

 

Veel aandacht besteedde de club aan naamsbekendheid en aan de gecontracteerde muzikale gezelschappen. Twee plakploegen rukten in het begin van iedere week uit om middels affiches de in het komende week-end optredende groep aan te kondigen. Het plakken vond ‘s avonds plaats; niet alleen in Bergen op Zoom, maar vaak tot diep in de regio. Ondanks diverse "plak-klachten" werden de aankondigingen, zeker door de jeugd, met instemming begroet. Tenny Twenny was "cool", zoals dat heette in die dagen.

 

In de eerste maanden van 1966 besloot het bestuur om over te gaan naar een besloten club-verband om de organisatie meer structuur te geven en ongeregeldheden van bezoekers te voorkomen. Dit bleek een gouden greep. Toegang hadden vanaf begin februari dat jaar alleen nog maar leden en hun introducees. Tenny Twenny kreeg meer en meer zelfvertouwen. De club groeide, niet alleen met leden maar ook met de presentatie van wat de "betere muziek" genoemd werd. Op 20 maart van dat jaar presenteerde Tenny Twenny een optreden van een Nederlandse topgroep, "Les Baroques". Een intensieve promotie met langwerpige stickers, in de stad en ver daarbuiten, was hier aan vooraf gegaan. Het eerste grote succes was geboren. Meer dan zeshonderd bezoekers zagen deze Baarnse groep, die op dat moment op weg was naar de vaderlandse toptien met hun eerste single "Such a cat", optreden op het houten podium van "De Korenbeurs". Tenny Twenny had naam gemaakt.

 

Een goede maand later op Koninginnedag organiseerde de club de eerste beatmarathon, waaraan door een drietal relatief onbekende beatgroepen uit het land werd deelgenomen. De marathon begon om 14:00 uur en eindigde precies twaalf uur later. Op zondag 15 mei 1966 beleefde de Scheldestad het eerste optreden van "The Outsiders" uit Amsterdam. Hier in "De Korenbeurs" werden de muzikanten, rondom de langharige hoofdpersoon Wally Tax, ongekend populair. De tweede marathon werd een aantal maanden later in het jaar georganiseerd. Het verschil was groot. De onbekende groepen van de eerste marathon hadden plaatsgemaakt voor klinkende namen, zoals de Nederlandse topper Q65, bekend op dat moment van "You’re the victor" en "The life I live" en de Britse Pretty Things. Dit spektakel brak alle records, ondanks de misrekening van het bestuur, dat er vanuit gegaan was dat The Pretty Things veel meer bezoekers zouden trekken dan de later op de avond optredende Q65. Het bleek totaal anders uit te pakken, mede veroorzaakt door de halvering van de toegangsprijzen na het optreden van de internationaal bekende Britse beatgroep en de ongekende populariteit van de Haagse groep..

 

Dagblad "De Stem" had de andere dag weinig goede woorden over het optreden van The Pretty Things, die in het voorafgaande jaar een wereldhit hadden gescoord met "Roadrunner". "Diabolisch donderen" was het commentaar in het dagblad, daags na het optreden van deze groep. Na deze marathon volgden er nog vele optredens van bekende (top)groepen.

 

Alleen de uitbater van de zaal, Rinus de Nijs, klaagde in die dagen over het zijns inziens geringe consumptie-verbruik. Deels viel dat wel te verklaren. Het waren niet alleen de werkende jongeren die naar Tenny Twenny kwamen, maar ook veel schoolgaande jeugd,.die zeker in die dagen weinig te verteren had.

 

1967 werd in vele opzichten het topjaar van Tenny Twenny. De club had bijna elfhonderd geregistreerde leden, niet alleen uit de regio, doch ook vele leden van ver daar buiten. Willem Minjon ontwierp het - op Jugendstil geïnspireerde - nieuwe Tenny Twenny logo, dat spoedig daarna het nieuwe affiche sierde. Hoogtepunten in 1967 en de jaren daarna waren de terugkerende optredens van The Outsiders, een groep die naast de "Q" ontzettend populair werd.  Schitterend was de opening in die tijd van hun optredens. Hun grootste succesnummer "Lying all the time" was vaak het eerste nummer dat in "De Korenbeurs" ten gehore werd gebracht.  Optredens van The Outsiders waren altijd goed voor bezoekersaantallen van meer dan duizend.

 

Ook het optreden van de vermaarde Australische beatgroep The Easy Beats op het eind van de januari-maand was een knaller. De groep had tijdens het optreden in Bergen op Zoom een wereldhit met "Friday on my mind". De toegangsprijs voor dit optreden voor leden bedroeg, inclusief een voorprogramma met de Bergse groep The Sparks, exact vier gulden.

 

Overigens liep niet alles op rolletjes. Voor het bestuur was het frusterend dat Britse groepen in 1967 nogal wat roet in het eten gooiden. De Marmalade kwam te laat opdagen, Twice as Much had maar een zeer beperkte aantrekkingskracht en het contract voor de internationaal vermaarde Davy Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich kwam niet rond. De boeking van deze groep bij het theaterbureau van Paul Acket, de latere grondlegger van het North Sea Jazz Festival, werd op het laatste moment ongedaan gemaakt.

 

Merkbaar werden allengs de voorkeuren voor "afwijkende" muzikale stromingen van met name de leden van de club. Het bestuur speelde hier goed op in. Beatgroepen werden afgewisseld door soulgroepen, zoals de acht-man sterke formatie Free en de eveneens uit acht muzikanten bestaande Swinging Soul Machine, maar ook door "all-round" musici, waar De Maskers het voorbeeld van was, The Sandy Coast met hun schitterende "close-harmony" melodieën, The Ekseption met een jazzy-achtig reportoir en de folk-sound, die gretig vertolkt werd door de Dordse Zipps. Ook niet te vergeten, de veel publiek trekkende uit het noorden van het land komende, Cuby and the Blizzards, een populaire rhytm & blues group. De op 11 juli 2001 door zelfmoord omgekomen popmuzikant / kunstenaar Herman Brood maakte in die jaren deel uit van dit gezelschap.Vele topgroepen zouden nog volgen, zoals The Golden Earrings - goed voor een viertal optredens -, The Motions, Tee-Set, After Tea, Ro-d-ys en vele vele anderen.

 

Na de verplaatsing van de club naar het "Walhalla" in de Lievevrouwestraat, in het najaar van 1968, liep de belangstelling terug. Niet alleen de locatie was hier debet aan. Het fenomeen beat was zijn hoogtepunt gepasseerd, waarschijnlijk de grootste oorzaak van de teloorgang van Tenny Twenny.

 

In het voorjaar van 1969 werd besloten te stoppen met het organiseren van optredens. Ironisch genoeg betekende het "Walhalla" het einde van Tenny Twenny.    

 

Louis Mouwen, juli 2001.

 

    TENNY TWENNY Beatagenda (niet compleet!)  
1965      
28-nov   The Instigators Roosendaal
12-dec   The Timonters Wouw
1966      
2-jan   Evergreens Eindhoven
9-jan   Hudsons Amsterdam
16-jan   Red Caps   Roosendaal
23-jan   Stylets Roosendaal
30-jan   Les Richards  Roosendaal
6-feb   Clifters Amsterdam
13-feb   Insounds Den Haag
19-feb   carnavalsbal  
27-feb   Les Clochards Bussum
6-mrt   Insounds Den Haag
13-mrt   FAB Rotterdam
20-mrt   Les Baroques Baarn
27-mrt   Hudsons Amsterdam
3-apr   NV Groep '65 Amsterdam
11-apr   Arrow Strings Utrecht
17-apr   Scarlets Den Haag
    King Beezz Amersfoort
24-apr   Insounds Den Haag
1-mei   Hudsons                        (1e beatmarathon) Amsterdam
    Hitbreakers   
    Beatniks  Den Haag
8-mei   FAB Rotterdam
15-mei   Outsiders Amsterdam
22-mei   Red Caps Roosendaal
28-mei   Bintangs Beverwijk
30-mei   Rangers Den Haag
5-jun   NV Groep '65 Amsterdam
12-jun   Zipps Dordrecht
19-jun   Peter and the Blizzards Den Haag
26-jun   Mods Utrecht
3-jul   Outsiders Amsterdam
10-jul   Sparks  Bergen op Zoom
17-jul   ?  
23-jul   Delvins Dordrecht
24-jul   Selfkick  Berverwijk
30-jul   Flarth Vlissingen
31-jul   Sparks Bergen op Zoom
7-aug   Skylights Middelburg
14-aug   Sparks Bergen op Zoom
21-aug   ?  
28-aug   Motions
Den Haag
    Sparks Bergen op Zoom
4-sep   Q'65 Den Haag
    Mods Utrecht
11-sep   Haigs Den Haag
18-sep   Short '66 Amsterdam
25-sep   Hunters Amsterdam
2-okt   Dogs Amsterdam
8-okt   Group 1850                         (2e beatmarathon) Den Haag
    Valiants Eindhoven
    Pretty Things Engeland
    Walkers  Den Haag
    Selfkick  Beverwijk
    Sparks Bergen op Zoom
    Q65 Den Haag
16-okt   Teckels Zaandam
23-okt   Don't know Zaandam
30-okt   Servants Dordrecht
6-nov   Q'65  Den Haag
13-nov   Golden Earrings Den Haag
20-nov   Phantoms Eindhoven
27-nov   Sandy Coast
Voorburg
4-dec   Shazams Goes
11-dec   Hamlets Beverwijk
18-dec   Valiants Eindhoven
26-dec   Gloria Utrecht
1967      
1-jan   Short'66 Amsterdam
8-jan   Hu and the Hilltops Den Haag
15-jan   Cheetah's Rotterdam
22-jan   Canyons  
29-jan   Easy Beats Australië
    Sparks Bergen op Zoom
5-feb   Carnaval  
12-feb   P+B Groep Breda
19-feb   Cby & Blizzards Grollo
26-feb   Ekseption Haarlem
5-mrt   FAB Rotterdam
12-mrt   Selfkick Beverwijk
19-mrt   ?  
26-mrt   Hudsons Amsterdam
2-apr   Rhytms Utrecht
9-apr   Tee-Set Delft/Den Haag
16-apr   Hamlets Beverwijk
23-apr   Rob Hoeke Haarlem
30-apr   Valiants Eindhoven
1-mei   Sparks Bergen op Zoom
7-mei   Test Breda
13-mei   Hu & Hilltops Den Haag
15-mei   Fullhouse Utrecht
21-mei   Shoes Zoeterwoude
28-mei   Q'65 Den Haag
4-jun   Trice as Muchh
Engeland
    Ekseption Haarlem
11-jun   Coopers Zaandam
18-jun   Chums Tilburg
25-jun   Fellows Beverwijk
2-jul   Valiants Eindhoven
9-jul   Surfin'Co Arnhem
16-jul   Servants Dordrecht
23-jul   Penny Wise Amsterdam
30-jul   Cuby & Blizzards Grollo
6-aug   Blues Dimension Zwolle
27-aug   Ootsiders Amsterdam
3-sep   Flash Hilversum
10-sep   Froggs Ltd Castricum
17-sep   Maskers Amsterdam
24-sep   Teckels Zaandam
1-okt   James Mean Amsterdam
8-okt   Test Breda
15-okt   Motions Den Haag
22-okt   Pandora's Box Tilburg
29-okt   James Mean Amsterdam
5-nov   George Cash Amsterdam
12-nov   Golden Earrings Den Haag
19-nov   Heatwave Dordrecht
26-nov   Group '69 Sect Vlissingen
3-dec   Mom's Prise Zaandam
10-dec   Sandy Coast Voorburg/Den Haag
17-dec   Living Kick Formation Dordrecht
24-dec   Chums Tilburg
26-dec   Clover Leaf Bergen op Zoom
1968      
14-jan   Heatwave Dordrecht
20-jan   Ro-D-Ys Oude Pekela
27-jan   Test Breda
4-feb   Free Rotterdam
11-feb   After Tea Den Haag
18-feb   Clover Leaf Bergen op Zoom
25-feb   Carnavalsbal  
3-mrt   Norman David Group  
10-mrt      
17-mrt      
24-mrt   Livin' Blues Den Haag
31-mrt   Ekseption Haarlem
7-apr   Marmelade Engeland
    Sammy Soul Set Hilversum
14-apr      
21-apr   Swinging Soul Machine Rotterdam
28-apr   Cby & Blizzards (C+B) Grollo
5-mei   Drifin' 4 +1 Utrecht
12-mei   Maskers Amsterdam
17-mei      
24-mei   Golden Earrings Den Haag
3-jun   Group 1850 Den Haag
       
30-jun   Circus  
       
24-nov   Test Breda
       
1969      
       
laatste    Clover Leaf Bergen op Zoom
optredens   19th. Dimension Bergen op Zoom