The Gitarino's (Bergen op Zoom 1957-1969)

THE GITARINO'S

Erik Binkhuysen alias Wil de Bras (gitaar, zang) naar Royal Hawaiian Minstels, The Marlins

Giel Geerlings (gitaar, zang)

 

Erik Binkhuysen werd in 1940 in Pamekassan op het eiland Madura geboren als zoon van een Nederlandse vader en een Indische moeder. In de rumoerige periode 1951- 1953 werd Erik door zijn vader naar familie in Nederland gestuurd en woonde afwisselend in Haarlem en Den Haag. In 1953 keerde hij terug naar zijn geboorteland, maar in 1956 werd de familie Binkhuysen gedwongen te kiezen tussen het Nederlands en Indonesisch staatsburgerschap. Na de omwenteling was een Indonesisch paspoort, voor de in de Nederlandse traditie opgevoede familie geen aantrekkelijk alternatief en Erik en zijn broer Peter gingen weer met de exodus richting Nederland. Ze trokken bij hun zus in, die al sinds 1948 in Bergen op Zoom woonde en Erik is ondanks dat hij wel eens ergens anders woonde altijd naar Bergen op Zoom teruggekeerd. Zijn ouders bleven nog enkele jaren in Indonesië achter, maar uiteindelijk kwamen zij in Rotterdam terecht.

 

Erik en zijn broer Peter raakten in de ban van de gitaar en in 1957 vormde Erik met Giel Geerlings een duo DE GITARINO'S. De Everly Brothers waren uiteraard een van hun grote voorbeelden en er werd regelmatig opgetreden voor de militairen, die in de diverse kazernes in Bergen op Zoom en Ossendrecht gelegerd waren. Na een geslaagde auditie in Breda mochten ze optreden in KRO's radio talentenjachtprogramma 'De Springplank'. Omstreeks 1959 kwam hij als gitarist bij de ROYAL HAWAIIAN MINSTRELS van George de Fretes terecht.

 

Na het vervullen van zijn militaire dienstplicht kwam hij in aanraking met de Rotterdamse Indo-Rock scene en al snel vormde hij met zijn broer Peter op begeleidingsgitaar THE MARLINS. Inspiratie voor de groepsnaam werd gevonden bij de marlin, een vis die in de Caribbian rondzwemt. De uiteindelijke 5-mans formatie vertrok in 1961 als beroepsorkest naar Duitsland en bestond verder uit Gerrit Krause, ex-drummer van THE SKYROCKETS, Ludwig Boppe (bas) en Nono Wendelstigh (gitaar). Gitarist/zanger Erik Binkhuysen bleef met zijn Marlins tot 1969 op contractbasis in het Duitse clubcircuit spelen en daarnaast bleef ook het duo met Giel Geerlings in Bergen op Zoom nog bestaan. The Marlins speelden ook regelmatig in de Haagse Yvonne Bar aan de Stationsweg en Bar-Dancing De Fles (Bleijenburg)

 

In 1970 liep hij Jack de Nijs tegen het lijf en deze stelde hem in de gelegenheid zijn nummer "Die Nacht" op te nemen, wat gelijk een hit werd. In de studio werd de naam WIL DE BRAS verzonnen en na dit solosucces ging de Bras op pad met een combo gevormd uit West Brabantse muzikanten. Dries Patijn (André Moss) afkomstig uit de ROSE VALLEY FIVE, organist Cor Hoogeveen (ex- PARC SET), Wim Verbiest (ex- TIMONTERS) aan de drums en Ruud Wenzel (ex- LOSERS, TAKE FIVE) als bassist.