The Starfighters (Rijen 1961-1963)

Bezetting:

Frans Laarhoven - sologitaar  (Höfner solidbody)

Cees Laarhoven - slaggitaar/zang (Höfner el.-acc.)

Johan Vermeeren - basgitaar (zelfbouw)

Piet Akkermans - drums (Sonor)

 

In 1961 van de startbaan losgekomen en in 1963 weer geland.

Wij ontleenden onze naam “The Starfighters” aan het feit dat we op ca. 500 mtr afstand van de vliegbasis Gilze-Rijen woonden en op jonge leeftijd onze “muzikale” vleugels wilden uitslaan. Repeteren deden we in de kantine van het bedrijf (Ericsson) waar onze vaders werkzaam waren. De radio’s van thuis, welke dienden als versterker, werden dan op ‘n trekkar meegesleept. Zo werd toen door ons muziek gemaakt.

 

Gespeend van elke muzikale opleiding probeerden ook wij wat zovele anderen in die tijd deden. Beatles, Cliff, Shadows, Rolling Stones nadoen. Dat was het helemaal. Met ’n Geloso versterker en 2 geel geverfde zelfbouwluidsprekers die voor ’n optreden werden gehuurd bij de plaatselijke radiohandelaar, als die ze niet had uitgeleend voor ’n wielerronde, probeerden we onze idolen te evenaren

 

Ons eerste optreden is geweest bij camping “ ’t Haasje” in Oosterhout. Daarna hebben we de nodige keren gespeeld in plaatselijke café’s in Rijen en omgeving. Een auditie in Hilversum voor het TV-programma   “Nieuwe Oogst” van Gerrit den Braber, wat we samen deden met “The Ricochets”, werd ’n desillusie. Wij hadden meer oog voor de muziek dan voor de camera en het ging Gerrit vooral om het kijkspel.

 

In 1962 werd door het Nieuwsblad van het Zuiden een “Parade der Besten” georganiseerd.  Ruim 120 orkesten, combinaties en solisten, uitsluitend uit Midden-Brabant, konden hieraan meedoen. Via voorselecties belandden we bij de veertien besten. Dit samen met de al genoemde Rijense broers Peter & Paul Aarts die onder de naam “The Ricochets” er eerder in waren geslaagd om voor radio Luxemburg op te treden met o.a. het nummer “At the Hop” en hun eigen song “Pauline”.  De finale-avond in de stadsschouwburg in Tilburg werd ondersteund door een jazz-battle van de plaatselijke Wooltown en South Jazzband. De avond werd aan elkaar gepraat door de charmante Ria Kuyken die later nog landelijke bekendheid kreeg vanwege haar circus-pose.

Door bekende oorzaken zoals verkering en dienstplicht raakten we in 1963 vleugellam en viel de band uiteen. Iedereen ging alleen “tussen de schuifdeuren” door met wat pingelen op z’n instrument tot ruim 30 jaar later, in 1995, Frans, Cees en Piet het idee kregen om voor Johan’s 25 jarige bruiloft nog eens enkele nummers in te studeren. Het resultaat hiervan was dat ruim ’n jaar later (1996) er weer een doorstart gemaakt werd. Cees, Johan en Piet wilden de draad weer oppakken. Frans woonde inmiddels niet meer in Brabant.

 

Na enkele keren repeteren werd een bassist gezocht. We kenden een leeftijdgenoot die vroeger 1x bij de band was ingevallen. Dat was Nico Hobbelen. Hij werd gepolst en had er wel zin in. Hij moest de baspartij voor z’n rekening gaan nemen en Johan werd gebombardeerd tot solo-gitarist.

 

Begin 2001 werd Paul Aarts (ex The Ricochets) gevraagd om ons vocaal te komen versterken.  Ook hij is blijven hangen en nu spelen we in een 5-mans formatie, als ’n hobby-band, enkele keren per jaar voor ’n publiek dat graag de atmosfeer proeft van die beginjaren ‘60 en bekend is in Rijen met het geluid van “The Starfighters"

 

Johan Vermeeren, april 2004