The Tielman Brothers (Breda 1957-1958)

De vier broers Andy, Ponthon, Reggy, Loulou Tielman en hun zusje Jane traden samen met hun vader Herman Tielman (KNIL militair uit Timor) in Indonesië reeds op als The Timor Rhythm Brothers. Ze deden zelfs een show op in het paleis van Soekarno, maar er kwam ook voor hun een tijd dat ze moesten kiezen tussen Indonesië of Nederland. Ze stapten op de boot en begin 1957 arriveerden ze in Nederland. Ze kwamen in Breda terecht en werden ondergebracht in pension Smolders aan de Baronielaan 262. Edu Schalk, de latere zanger van The Poetiray Brothers uit Oosterhout, was een van hun eerste Indische vrienden in Breda. De broers hadden eerst maar één oude gitaar in hun bezit, maar op een gegeven moment stapten ze de bekende muziekhandel Spronk aan de Veemarktstraat 52-54 binnen en daar wisten ze de familie Spronk, door wat voor te spelen, zo te overtuigen van hun kunnen, dat ze de duurste gitaren en versterkers op afbetaling mochten meenemen. Dat waren de legendarische grote witte Miller gitaren, het waren Nederlandse produkten uit de Eindhovense Egmond fabriek (type ES 57/12 CAR). Tevens gebruikten ze voor die tijd uitstekende Egmond 30 Watt kofferversterkers.

 

Na een een maandje oefenen traden ze op 11 mei 1957 als The 4 T's voor het eerst op tijdens het eindbal van Dansinstituut Leo Tiggelman in Stadsschouwburg Concordia aan het Van Coothplein tesamen met The Constellation uit Amsterdam en de Sugarfoot Stompers uit Breda. De officieel aangekondigde Europese premiere vond plaats op 19 mei 1957 in hotel De Schuur. Ze werden snel bekend met hun rock & roll show in Breda en traden ook in andere plaatsen in Brabant op. Zoals in Eindhoven, waar Peter Koelwijn volledig uit zijn dak ging! Toen volgde hun grote doorbraak in 1958 op de Brusselse Expo, waar ze 6 maanden optraden in de Hawaiian Village. In België werd ook hun eerste single uitgebracht op het Fernap label van Ferry en René 'Nappie' van Vlasselaer (was jarenlang hun manager). Tijdens een nacht zijn op de Expo al hun Egmond gitaren en versterkers verbrand. Andy's schoonvader de Brusselaar Roger M. importeerde peperdure Gibson Les Paul gitaren voor de jongens. Ze waren de allereerste rock & roll artiesten die op dergelijke gitaren in Europa speelden.

 

In 1959 traden ze nog een tijdje op als pauzeact in een Duits circus en gaven rock & roll shows op Vlaamse kermissen en jaarmarkten, maar daarna kwamen ze in Duitsland terecht. Ze begonnen in de zomer van 1960 met hun maandcontracten in de Ringstube (Sputnik) in Mannheim, waar ze de Indo-Rock stijl zouden ontwikkelen. Al een jaar eerder verschenen ze ook op de Duitse TV en waren in de film Paprika te zien.

 

Omstreeks eind 1957/begin 1958 kon de familie Tielman het pension verlaten, omdat ze een woning hadden gekregen in het dorpje Hedel (Bommelerwaard, in Gelderland aan de Maas), ze kwamen tot medio 1960 in de Muntmeesterstraat tegenover Ponthon Tielman en zijn gezin te wonen. Ze waren nu voorgoed uit Breda vertrokken, maar de geschiedenis van de Nederrock is dankzij hun in Breda begonnen.