The Young Sisters (Breda 1955-1966)

The Young Sisters

Willy de Jong (zang/gitaar)

Nelly de Jong (zang/gitaar)

 

Bekend zangduo uit Breda, bestaande uit de zusjes Willy (geb. 1940) en Nelly de Jong (geb. 1942). Ze woonden in de Oranjeboomstraat in de Bredase wijk Heuvel (kwartier).

 

Willy en Nelly de Jong begonnen als vroeg met musiceren. Willy had al wat ervaring opgedaan bij het Baronie-Operette gezelschap. Dankzij hun Indische huisvriend-met gitaar Eddy Keyner uit Etten, leerden zij al op jonge leeftijd gitaarspelen. In 1955 vormden zij met Eddy samen The Royal Hula Swingers. Volgens hun moeder klonk dat al vrij aardig en zonder dat ze het wisten meldde zij ze aan bij d'Oprechte Amateur (een initiatief van de AVRO voor het opsporen van muziektalent). Onder steeds wisselende namen zoals The Hit Players deden ze mee aan de voorronden, uiteindelijk drongen ze door tot de halve finale, maar bleven daar steken. Ook later wisten ze op concoursen en talentenjachten nooit hoog te scoren, omdat ze meestal repertoire brachten wat ze zelf leuk vonden. Het publiek en de jury wisten ze daarmee niet te overtuigen.

 

Eind 1959 werden Willy en Nelly ontdekt op een Indisch feestje in Breda door Ed(win) Beaupain, de Haagse organisator van de Dynamic Club (Amateur Artiesten Vereniging). Hij nam een bandje op van de dames en liet dit aan Richard Bamsch (†) uit Driebergen horen. Bamsch was de organisator van de Riched Club en ontdekker van The Blue Diamonds.

Hij liet ze op 9 januari 1960 voor het eerst optreden tijdens een grote teenagershow rond The Blue Diamonds in de Rivièra-Hal van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Het succes was groot en op 20 april 1960 volgde nog zo'n grote show in de Utrechtse Jaarbeurshal. Talentenscout Jan de Winter van Phonogram, die daar rondliep, zag wel iets in het meisjesduo als tegenhanger van The Blue Diamonds. Een proefcontract voor het Philips label volgde.

 

Onder leiding van producer/arrangeur en orkestleider Jackie Bulterman maakten zij een hele reeks singles voor het Philips label, met Nederlandse covers van bekende en minder bekende Engelstalige en Duitse songs. Ze maakten in april 1961 hun platendebuut met Johnny Kom Weer Hier, een Nederlandse vertaling van de hit Are You Sure van The Allisons. Het Engelse duo behaalde hiermee de 2e plaats op het Eurovisiesongfestival in 1961. Er werd ook een ontmoeting tussen The Young Sisters en The Allisons gearrangeerd. Ze besloten als beroepsartiesten aan de slag te gaan en zegden hun baan als verkoopster bij een groot warenhuis op.

 

In november 1961 volgde Scheepje Op De Golven, een Nederlandstalige versie van de Blue Diamonds hit Little Ship. De uit Suriname afkomstige studio gitarist Lex Vervuurt (bekend van zijn gitaarwerk op de produkties van o.a The Blue Diamonds) zorgde op de nummers Wij Met Z'n Tweeën (Haley Mills - Let's Get Together) en Jij Bent Anders (Ricky Nelson - Everlovin') voor wat leuke gitaarloopjes.

Van hun eigen favorieten The Everly Brothers kregen ze de kans covers van Crying In The Rain als Eenzaam In De Mist en That's old Fashioned als 't Is Wel Dwaas op te nemen. De song Nummer 97608 werd eerder bekend als Draai Dan 797204 van Will Tura, maar was een vertaling van de c&w song Lonesome 7-7203 van Hawkshaw Hawkins.

 

Zelf zongen ze liever Engelstalige country & western en rock & roll nummers, wat ze tijdens optredens ook altijd deden. Hun lijflied was Let's Have A Party van Wanda Jackson. Phonogram ging pas in 1966 overstag met Give Him My Love (een origenele song van de Engelse folkzanger Donovan). Op beide nummers werd de Haagse band The Young Ones in de studio als begeleiders ingezet. Eind 1965 waren ze voor de 'stal' van Herman Batelaan (o.a. Johnny Lion & The Jumping Jewels, The Young Ones) gecontracteerd.

Phonogram stelde ze daarna voor weer Nederlandstalig werk op te nemen, maar dat weigerden ze. Dat was tevens het einde van hun (platen)carrière.

 

Zo'n drie- tot viermaal per week traden ze wel ergens op tijdens feesten, teenagerfestivals enz. met begeleiding van een band, die toevallig aanwezig was. De dames traden, dankzij de Dienst Welzijnszorg, met groot succes vaak samen met The Jumping Jewels op voor de militairen. Ze stonden in La Courtine (waar ze voor Françaises werden aangezien!) op de planken en voor de Nederlandse militairen, die in Duitsland gelegerd waren. Ze waren ook regelmatig te bewonderen in de zaal van de Haagse Dierentuin en gebouw Amicitia (Dynamic Club van hun manager Ed Beaupain) en op andere Indische avonden.

 

Na hun teenager- en popcarrière waren ze eind 1970-er jaren soms nog op de bühne te vinden als (achtergrond) zangeressen bij de Boy Bradman Big Band uit Breda. Ze werkten in 1981 ook mee aan de live LP van de Boy Bradman Band - Happy Days Are Here Again (WEA)

 

Op 31 mei 1981 beleefde het duo een reünie tijdens de (Indo) Rock & Roll Revival in Den Haag, begeleid door hun oude Bredase stadsgenoten The Rockin' Teens (ze brachten o.a. de nummers Someday (You'll Want Me To Want You en Let's Have A Party).

Ook namen zij samen met The Black Dynamites een rockende versie van Let's Have A Party op voor de LP "Rock & Roll Revival" (CNR), die speciaal voor deze happening werd opgenomen.

 

Zangeres Maxine (Gonny Buurmeester), bekend van haar optreden samen met Franklin Brown op het Eurovisie Songfestival in 1996 met het liedje De Eerste Keer (ze eindigden op de 7e plaats) is een dochter van 'Young Sister' Nelly.

Discografie:

1961: Johnny Kom Weer Hier (Are You Sure) / 'k Heb Er Geen Spijt Van [Philips PF 318.552]

1961: Scheepje Op De Golven (Little Ship) / Wij Met Z'n Tweeën (Let's Get Together) [Philips PF 318.660]

1961: EP Scheepje Op De Golven (Little Ship) / Jij Bent Anders (Everlovin') / Wij Met Z'n Tweeën (Let's Get Together) / Johnny Kom Weer Hier (Are You Sure) [Philips PE 433. 097]

1962: Eenzaam In De Mist (Crying In The Rain) / Een Vriendje Zoals Jij (Sunset) [Philips PF 318.707]

1962: 't Is Wel Dwaas (That's Old Fashioned) / Tiritomba [Philips PF 318.768]

1962: LP (25 cm) Scheepje Op De Golven (Little Ship) ['Tijd voor Teenagers'  Philips P600.369R]

1964: Achter De Hoge Bergen (Im Tal Der Blauen Bergen) / Kom Dans Met Mij (Come Dance With Me) [Philips JF 327.630]

1964: Nummer 97608 (Lonesome 7-7203)/ Wacht Nog Maar Een Beetje [Philips JF 327.687]

1966: Give Him My Love / Once More (met The Young Ones) [Philips JF 327.962]

 

1981: Let's Have A Party (met The Black Dynamites) [LP Rock & Roll Revival - CNR 658.012)

The Young Sisters - Jeanette (Rudi Carrell Show 9 feb. 1962)

The Young Sisters maakten hun TV debuut op 15 juni 1961 voor de BRT (Vlaamse TV) in het programma "Tierelantijnen" (oorspronkelijk een Nederlands KRO radio programma o.l.v. Tonny Schiffersrtein). Het werd opgenomen in het Amerikaans Theater in Brussel.

 

Op 9 februari 1962 zongen ze het liedje Jeanette in de Rudi Carrell Show (VARA). Deze opname in gelukkig in perfecte staat bewaard gebleven.

 

Tenslotte hadden ze op 21 februari 1964 een wat langer item met als titel "Een dag uit het leven van twee zingende zussen" in het teenagerprogramma Rooster van de AVRO. Hiervoor werden o.a. opnamen gemaakt in hun woning in Breda en presenteerden ze hun nieuwe plaat Achter De Hoge Bergen, een cover van de Duitse tophit van Peter Hinnen:  Im Tal Der Blauwen Bergen. Overigens waren ze zelf niet zo gelukkig met deze plaat, ze wilden veel liever Engels zingen.