The Sparks (Bergen op Zoom 1962-1967)

Bezetting 1962-1964:

Peter Koolen (zang) ex- The Sunny Boys

Cees de Groot (sologitaar)

Hans Hagenaars (slaggitaar) ex- The Rocking Strangers

Jacques Verburgt † (basgitaar, zang) ex- The Sea-Rollers

Chris Struyk (drums)

 

Bezetting 1964-1965:

Peter Koolen (zang)

Eugène den Hoed (sologitaar, orgel, mondharmonica) ex- The Sea-Rollers

Hans Hagenaars (slaggitaar)

Jacques Verburgt † (basgitaar, zang) 

Cees Geers (orgel ca. 3-4 maanden) ex- The Jumping Sharks; naar The Strangers

Chris Struyk (drums)

 

Bezetting 1965-1967:

Peter Koolen (zang) solo als Peter Coolen

Eugène den Hoed (sologitaar, orgel, mondharmonica) naar Clover Leaf

Jan Verhagen (slaggitaar) ex- The Rocking Swallows (Dordrecht)

Jacques Verburgt † (basgitaar, zang) naar Clover Leaf

Chris Struyk (drums)

 

Manager: Maarten van Ginneken

 

De bekendste rock- en beatband uit Bergen op Zoom. Ze begonnen als gitaarband met sologitarist Cees de Groot (hij was in het bezit van een peperdure Fender Jaguar gitaar) en speelden toen vooral het Cliff Richard & Shadows repertoire. Kees maakte met name furore met zijn versie van de bekende instrumental Ghostriders In The Sky.

 

Toen Eugène den Hoed, afkomstig uit Halsteren, in 1964 als vervanger van Cees de Groot in de groep kwam werd hun muziekstijl volledig omgegooid. Eugène was reeds in 1965 de trotse bezitter van een Fender Stratocaster en zijn Halsterse maatje Jacques Verburgt speelde in de topjaren van The Sparks op een Höfner 'Paul McCartney' vioolbas. Jan Verhagen (vervanger van Hans Hagenaars wegens militaire dienstplicht) uit Dordrecht was in de weer op verschillende gitaarmerken, zoals Framus, Höfner en Fender. Drummer Chris Struyk zat achter een opvallend prachtig Trixon 'Speedfire' drumset, met de unieke ovale grote trom.

 

In hun thuishaven Café De Ster, van de familie Matthijssen-Klaassen, werkten ze keihard aan nieuwe beatnummers van The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks enz. In de Ster, omgedoopt tot Beat City, werd uiteraard ook regelmatig opgetreden voor een uitverkochte zaal.

 

In december 1965 kregen ze een aanbod van Gaby Dirne, een bekende Bredase talentenscout om een plaat te gaan maken met 2 van zijn composities. De opnamen van Don't Be Upset en Come Back vonden plaats op 25 januari 1966 in de Bovema studio te Heemstede. In maart 1966 werd de single uitgebracht op het CNR label en de plaat verkocht in West Brabant zó goed, dat hij de 2e plaats bereikte op de Brabants Nieuwsblad Top 10. The Kinks bleven hun net voor met hun hit Dedicated Follower Of Fashion. In juli 1966 volgde een uitnodiging om voor de AVRO-radio in Hilversum (Studio 8) 2 nummers live in het programma Minjon te komen spelen. De radiouitzending vond plaats op 14 juli 1966.

 

In de Korenbeurs, waar de Tenny Twenny jongerensoos gehuisvest was, traden ze enkele malen met groot succes voor eigen publiek op in 1966 en 1967. In augustus 1966 werden The Sparks weer uitgenodigd door Gaby Dirne om hun 2e single op te nemen in de bekende GTB studio in Den Haag. If You And I Could Be As Two was een cover van de Ierse groep Them (Van Morrison). Ondertussen een favoriete band van de jongens, evenals The Spencer Davis Group. I'm Feeling So Blue Now was weer een compositie van Gaby Dirne. Hun 2e plaat werd al in september 1966 uitgebracht en de verkopen waren wederom bijzonder fraai. In de BN Top 10 werd een 3e positie bereikt achter de internationale super hits Little Man van Sonny & Cher en Have You Seen Your Mother van The Rolling Stones. Er werd opgetreden in de befaamde Porgy & Bess Club in Terneuzen en ze traden ook samen met het Brabants Orkest op tijdens een tienerconcert in Eindhoven.

 

De muzikale ontwikkeling van Eugène den Hoed en Jacques Verburgt ging zeer snel en er werden steeds meer eigen composities door beiden gemaakt. Vaak ontstonden deze nummers tijdens hun repetities in Café de Roskam te Wouw, van de ouders van drummer Chris Struyk. Het nummer P.K. Blues werd zelfs al in de Philips studio opgenomen, maar wegens contractverplichtingen is het nooit uitgebracht. In januari 1967 speelden The Sparks in Bielefeld, Duitsland en was er ook sprake van TV opnamen in Bremen. Eugene ging in de loop van 1967 liever oude blues nummers spelen en bewerken en dat luidde in feite het einde in van The Sparks. Het laatste optreden vond plaats op 26 november 1967 in Baarle-Nassau.

 

Na het uiteenvallen van de band in 1967 gingen Jacques Verburgt en Eugène den Hoed door als beroepsmuzikanten in o.a Clover Leaf. Peter Koolen maakte als Peter Coolen sedert 1969 nog enkele Nederlandstalige singles voor JR productions van Jack Jersey. Peter Koolen is nog steeds actief als zanger/entertainer.

 

Eind mei 1997 kwamen The Sparks weer bijeen ter voorbereiding van een reünie concert. De happening vond op 3 oktober 1997 plaats in de "De Stoelemat", met 2000 'fans' in de afgeladen zaal. Er werd ook een speciale reunion CD uitgebracht met o.a. een nieuwe versie van If You And I Could Be As Two. Op 27 oktober 2001 nemen ze voorgoed afscheid tijdens een optreden in "De Stoelemat" tijdens een 'Back To....." show samen met Guitar Syndicate, Chris Watson, The Hollies en Mud.

 

Eugène den Hoed is momenteel (anno 2005) verbonden als gitaardocent aan het "Centrum voor de Kunsten" in Bergen op Zoom, hij schrijft muziek voor klassiek gitaar (uitgegeven door muziekuitgeverij Iduna te Deurne) en treedt regelmatig op met onder andere zijn rhythm & blues band: The Treble Shooters.

 

Jack Verburgt is op 10 november 2009 overleden in de leeftijd van 61 jaar. Hij was medeproducer en vaste gitarist in bands van onder andere Jack Jersey, Nick MacKenzie en de Zangeres Zonder Naam. Daarnaast stond hij aan de wieg van het succes van Guus Meeuwis en speelde hij op cd's van Frans Bauer, Corry Konings, Pierre Kartner en tal van andere artiesten. Nam zelf een aantal instrumentale gitaar LP's op onder de naam Jack Jackson. Het meest bekend was Jack als vaste producer van André Hazes. Meer dan 25 jaar heeft hij met de Amsterdamse volkszanger samengewerkt. Tevens maakte hij deel uit van de vaste band van Hazes

 

Singles:

1966 Come Back / Don't Be Upset (CNR F 391)

1966 If You And I Could Be As Two / I'm So Feeling Blue Now (CNR F 407)

 

Met dank aan Jan Verhagen voor de foto's en aanvullende informatie.

Live recordings:

In 1965 maakte de Bergenaar Jack Tange met zijn bandrecorder een aantal opnamen tijdens een repetitie van The Sparks in Café De Ster. De energie en dynamiek spat werkelijk van deze unieke opnamen af!

 

Round & Round (instr.) / The Rise And Fall Of Flingel Bunt (instr.) / Ajoen Ajoen (instr.) / Kicking Around (instr.) / What'd I Say / Long Tall Sally / Misery / Bye Bye Love / I Saw Her Standing There / Carol / Rock & Roll Music

The Sparks - Kicking Around

(Repetitie Bar De Ster, Bergen op Zoom 1965)

The Sparks - Ajoen Ajoen

(Repetitie Bar De Ster, Bergen op Zoom 1965)